De resultaten
De werkzaamheden in het Rembrandtpark vonden plaats in maart, daarom was er niet alleen een aggregaat nodig om de bouwkeet en werkcontainer van elektriciteit te voorzien, maar ook om deze af en toe te voorzien van elektrische verwarming. BAM Amsterdam koos daarom voor het 15 kVA zon-aggregaat van Volta Vitality, op advies van de Volta Vitality specialist.
De voornaamste reden van BAM Amsterdam bij de keuze voor een zon-aggregaat was het beperken van geluidsoverlast. We wilden echter ook graag aantonen dat een zon-aggregaat behalve nagenoeg geluidloos ook financieel een beter keuze is, ook in de donkerdere maanden. Daarom hebben we het verbruik van de 15 kVA zon-aggregaat vergeleken met een conventioneel dieselaggregaat en het HVO B100 biodieselaggregaat voor een periode van 22 dagen.
Duidelijk was dat het Volta zon-aggregaat met enkel zonne-energie niet kon voorzien in de volledige energiebehoefte van 350 kWh gezien de slechte weersomstandigheden in maart en april. Ook bood de omgeving door de vele bomen in het park geen optimale hoeveelheid zonlicht. Toch werd er bijna 100 kWh aan energie by way of de PV-systemen opgewekt. Naar verwachting had een optimale locatie met dezelfde weersomstandigheden in deze periode voor 50% meer energieopbrengst kunnen zorgen.
Onderaan de streep werd er desondanks een financiële winst behaald van ruim €1.300 ten opzichte van het conventionele dieselaggregaat en zelfs een winst van bijna €2.500 ten opzichte van het biodieselaggregaat. Bovendien werd er bijna 7.000 kg minder CO2 uitgestoten en is er een besparing van 8,4 kg aan NOx uitstoot behaald. Daarmee ondervonden niet alleen de bezoekers van het park minder hinder aan de werkzaamheden, maar waren ook de flora en fauna in het Rembrandtpark gebaat bij de keuze voor het zon-aggregaat. We hopen daarom in de toekomst vaker samen te mogen werken!